• Kosár tartalma
  A kosár üres.

  Milyen hőszigetelő anyagot válasszunk?

  2023-08-04 12:00 - A piacon sokféle szigetelőanyag található, amelyek különböző tulajdonságokkal és előnyökkel bírnak az alkalmazási terület függvényében. De melyik szigetelőanyag a jobb választás?

  Nyilvánvaló, hogy a legfontosabb szempontok között a biztonság, az élettartam és a költség fog szerepelni, vagyis elvárjuk, hogy az építőanyagunk ne bocsásson ki magából káros anyagokat, sokáig legyen alkalmas a feladata ellátására, gazdaságos legyen és nem utolsó sorban környezeti szempontból is kedvező legyen. Mindenkinek más és más a fontos, ezért nehéz egy termékre rámutatni, hogy mindenki azt válassza, de a döntéshez adhatunk segítséget. 

  A fenntarthatóság szempontjából a svájci Büro für Umweltchemie 2018-as tanulmánya vizsgálta a hőszigetelő anyagokat. A termékek műszaki teljesítménye mellett olyan kritériumokat is számba vettek, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagynak: a beépítési költségek, az anyag alkalmassága az adott feladatra, veszélyes anyagok kibocsátásának kockázata és az újrahasznosítás lehetősége a felhasználási szakasz után.

  Milyen hőszigetelő anyagot válasszunk?

  A vizsgálat eredményeit a kidolgozott szempontok alapján minden egyes hőszigetelőanyagra vonatkozóan pókháló diagramon mutatták be. Szándékosan nem egy számmal jelezték a termék környezetvédelmi teljesítményét; bár az egyetlen pontszámot a felhasználók könnyebben értelmeznék, de az elfedné az egyes anyagok eltérő előnyeit és hátrányait.

  A pókháló diagramokon az egyes tengelyeken a különböző értékelési szempontok szerepelnek, és középen helyezkednek el a legkedvezőtlenebb értékek, a háló szélénél pedig a legjobbak.

  A diagramok elkészítéséhez néhány szabályt kell betartani:

  • 1. A kiválasztott szempont a teljes életciklust jellemezze,
  • 2. Minden szempont a saját tengelyén jelenik meg.
  • 3. A szempontok objektív jellemzőken és összehasonlítható adatokon alapulnak
  • 4. A tengely elnevezése sugallja, hogy  kedvező értékek a pókháló külső részén helyezkednek el.
  • 5. A tengelyek egy adott alkalmazás eredményeire vonatkoznak, nem lehet különböző alkalmazások diagrammjait összehasonlítani.

  Az életciklus hatásvizsgálatot az első négy kritérium (a tetejéről az óramutató járásával megegyező irányban) mutatja. A következő két tengely (alacsony beruházási költség, alkalmazási alkalmasság) a kivitelezés helyszíni tényezők, míg az alacsony potenciál kockázatú tengely az alkalmazási fázissal kapcsolatos ökotoxikológiai kockázatot mutatja. Az utolsó tengely az életszakasz végén a megsemmisítéssel járó energiamérleget mutatja.  

  A szigetelőanyagok teljesítményarányos értékeléséhez a vizsgálati kritériumokat egy négyzetméter, meghatározott szigetelési teljesítményű szerkezetre vetítették, ami tartalmazza a magát a szigetelőanyagot és a szerkezetileg szükséges egyéb anyagokat, melyek hatással vannak a szigetelési vastagságra (például dűbelek). A lenti képen látható táblázat áttekintést nyújt a hőátbocsátási ellenállás értékekről, valamint az összes, az adott alkalmazás esetében figyelembe vett szigetelőanyagról.

  A szigetelőanyagok kiválasztásánál az adott szerkezetben leggyakrabban alkalmazott hőszigetelő anyagok mellé általában bio megítélésű terméket is soroltak.

  Melyik hőszigetelő anyagot válasszuk?

  Homlokzati hőszigetelések összehasonlítása:

  A homlokzati fal tervezett hőátbocsátási tényezője 0,2 W/m2K, (ez a hazai előírásnál alacsonyabb, de a javasolt értéknél magasabb), a szigetelendő fal égetett kerámia anyagú. Mindegyik hőszigetelő lemez ragasztással és dűbelezéssel kerül rögzítésre, Az alkalmazott anyagok a széles körben elterjedt fehér EPS, szürke EPS, valamint kőzetgyapot és PUR/PIR, az ökológiai alternatíva a fagyapot volt.

  Melyik hőszigetelő anyagot válasszuk?

  Szemmel látható, hogy a homlokzati hőszigetelő rendszerek esetében a grafit adalékos EPS nem csak az egyik legkedvezőbb árú, hanem ökológiailag is a legjobb hőszigetelő, így aki a klímavédelmet is szem előtt tartja, annak nem kell a pénztárcája és az elvei között döntenie.