Austrotherm Manzárd Grafit - Magastető hőszigetelés szarufák felett

Magyarországon a családi és társasházak nagy része magastetővel készül. Ezek a szerkezetek megfelelnek az építési hagyományainknak, és jól beillenek a tájba, de többsége a fokozott energetikai követelményeknek már nem felel meg. Újfajta hőszigetelési megoldásokat kell tehát alkalmaznunk.

Hol szigeteljünk?

A régi ácsszerkezetű tetők esetében a padlásfödémet hőszigetelték. A tetőterek beépítésével viszont szükségessé vált a ferde síkok szigetelése, és erre a legjobb helynek a szarufák köze bizonyult. Az ide elhelyezett először 5, majd később 10 cm vastag hőszigetelés a kor követelményeinek megfelelt.

Manapság viszont a 20-25 cm vastag hőszigetelés ajánlott, így a szarufák között nincs elég hely a szükséges hőszigetelésnek. Lehet azt belülre is elhelyezni, de ez a legdrágább megoldás. A hőszigetelésnek és a burkolatnak számottevő a helyigénye, ráadásul a ferde sík miatt a lakótérnek minősülő (legalább 1,90 méteres belmagasságú) tér is jelentősen csökken, így a négyzetméterben számított lakótér vesztést is forintosítva ez nagyon drágának bizonyulhat.

A jó megoldás ilyenkor a szarufák feletti hőszigetelés.

A szarufák feletti hőszigetelés felépítése

A szarufák feletti hőszigetelés során a szarufa köz szabadon marad, és felülről teljes felületű deszkázatot kap az ácsszerkezet. Erre kell a légzáró-, páratechnikai réteget elhelyezni, majd az Austrotherm Manzárd GRAFIT hőszigetelés szoros illesztésű fektetése és az alátéthéjazat terítése után a rétegeket speciális csavarokkal, és az ellenléc segítségével kell a szarufákhoz rögzíteni.

Az ellenlécre a fedés függvényében lécezés vagy deszkázat kerüljön, majd a tetőfedő anyag adja meg az épület külső burkolatát. A tetőszerkezet kialakítását a tűzrendészeti követelmények betartásával kell megoldani.

A rétegrend előnyei

Az Austrotherm Manzárd GRAFIT hőszigetelés alkalmazása a tetőszerkezetben az alábbi előnyökkel jár:

  • A látható szarufás tetőszerkezet lényegesen esztétikusabb, mint a megszokott gipszkarton burkolat.
  • Hőhídmentes szerkezet

A hőhidak sok szerkezet minőségét rontják le. Hőhíd az az épülethatároló szakasz, ahol az átlagoshoz képest jelentős többlet hőveszteséggel kell számolni, szerencsétlen esetben pedig akár páralecsapódás, penészesedés is lehet az eredménye. Ilyen hőhidakat képeznek például a szarufák közötti hőszigetelést megszakító faszerkezetek, mivel a fa szigetelő képessége mintegy ötöde a Manzárd GRAFIT®-nak.

  • Vékonyabb rétegben készíthető hatékony hőszigetelés

A szürke színű Austrotherm Manzárd GRAFIT hőszigetelő képessége közel 15%-al jobb, mint az Austrotherm AT-N150 típusú, fehér színű hőszigetelő anyagé.

  • Nem vesz el helyet a lakótérből

A külső oldalra helyezett hőszigetelés nem csökkenti a lakás hasznos alapterületét.

A hőszigetelés vastagsága

A szarufák feletti hőszigetelés egyik előnye az, hogy a hőszigetelés mértékét szabadon tudjuk megválasztani. A javasolt hőszigetelőanyag vastagságokat a lentebb látható kép mutatja:

Austrotherm Manzárd Grafit hőszigetelő lemez

Kapcsolódó termékek
Austrotherm Manzárd GRAFIT magas tető hőszigetelés

Austrotherm Manzárd GRAFIT magas tető hőszigetelés

Rendelhető
Bruttó eladási ár:5 135 Ft/m2-től