Hogyan térül meg a hőszigetelés?

A hőszigetelés szinte rögtön meg is térül a beépítést követően. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mekkora összeget spórolhatunk meg a hűtési és fűtési költségeken?

Épületek hőszigetelése - a megtérülő befektetés

Közismert, hogy az (utólagos) hőszigetelésnek számos előnye van. A szigeteléssel együtt járó magasabb lakókomfort (nem süt a falból a hideg), a lakás kánikulában is elviselhető hőmérséklete és hogy végleg megszabadulhatunk a penésztől — mind olyan előnyök, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ennek ellenére visszatérő kérdés, hogy mégis, mennyit lehet vele megtakarítani?

A megtakarítás mértéke több változótól függ. Hat rá az épület tagoltsága, tájolása, a nyílászárók állapota, a meglévő – vagy nem lévő — szigetelés, de figyelembe kell venni a gazdasági tényezőket is, mint például a kamatlábak és az energiahordozók árának változása. Tisztábban látunk, ha nem az egész épületre vetítjük a megtérülést, hanem egy négyzetméter falfelületet vizsgálunk.

Vegyünk egy tipikusnak mondható, B30-as téglából épült házat. Ennek a falnak a hőátbocsátási tényezője (U érték) 1,4 W/m2K, hasonló értéket  mutat a 80-as évek elejéig felépült legtöbb ház fala.

A javasolt hőszigetelési vastagság erre a falra 22 cm Austrotherm AT-H80, ez már a hamarosan életbe  lépő új hőtechnikai szabályozásnak is megfelel.

Austrotherm AT-H80 homlokzati hőszigetelő lemez

Vizsgáljuk meg egy adott épületszerkezeten keresztül távozó energia mennyiségét. Egy négyzetméter felületen, egy fűtési idényben távozó (gáz köbméterben számolt) energia számértékileg megegyezik a határolószerkezet hőátbocsátási tényezőjének tízszeresével. Vagyis: a szigeteletlen fal 14 m3 gázt veszteget el, míg a szigetelt csak 1,7-et. Ezzel 12,3 m3 gázt tudunk megtakarítani négyzetméterenként, ami 115 Ft/m3–os gázárral számolva 1.414,5 Ft. 

Ez egy átlagos, 150 m2 falfelület esetében fűtési szezononként a 200.000 forintot is meghaladja.

Mennyibe kerül?
Ha a célunk az, hogy épp hogy elérjük a követelményt, akkor 14 cm vastag legyen az Austrotherm AT-H80 homlokzati hőszigetelő lemez. Ha igazán energiatakarékos, közel nulla fogyasztású házat szeretnénk, úgy a 22 cm a helyes választás. Ez egy átlagos épület esetében 1,5-2,5 millió forintba kerül.

Mikor térül meg a hőszigetelés?
A meglepő az, hogy azonnal. A hőszigetelés Magyarországon átlagosan 15%-al növeli meg az ingatlan értékét. Átlagos négyzetméter árral és lakás mérettel számolva ez 31.000 Ft/m2, azaz 3-4,5 millió forint értéknövekedést jelent. 

Egy kis közgazdaság
Ha van befektethető 2 millió forintunk, annak ma (2,5%-os kamattal számolva) évi 50.000 Ft lesz a hozama. Ha ezt hőszigetelésre fordítjuk, évi 200.000 Ft-ot spórolunk meg vele, vagyis évi 150.000 Ft a többlet megtakarítás - miközben a házunk értéke (a tőke) is növekszik.

Ha nincs ennyi pénzünk, állami támogatást igénybe véve („ingyenhitel”) a csökkenő fűtési költségből saját forrás nélkül 10 év alatt visszafizetjük a kölcsönt, de a lakás ebbe az esetben is több millió forinttal lett értékesebb. A 10. év után pedig hozza a konyhára a 200.000 Ft-ot évente.

Végül ha nem költségmentes, hanem támogatott hitelt (pl. lakás takarék) veszünk igénybe, úgy az állami támogatás révén a megtakarításunk még több is lesz, mint a törlesztő részlet, vagyis nem nullszaldós, hanem pozitív lesz a pénzügyi egyenleg.

De ne feledjük el: a kivitelezés után azonnal élvezzük a komfortosabb lakást, egyaránt télen is és nyáron is.

Kapcsolódó termékek
Austrotherm AT-H80 homlokzati hőszigetelő lemez

Austrotherm AT-H80 homlokzati hőszigetelő lemez

Készleten, külső raktárban
Bruttó eladási ár:567 Ft/m2-től